Nedenlere geçmeden önce hibritin karşılığından bahsetmek istiyorum. Hibrit kelime anlamı olarak bildiğiniz üzere melez anlamına gelmekte, peki antrenmanlarımızda yaptığımız şeyleri tek kelimeyle anlatan bu kelime neleri ifade edebilir?
Genel olarak ilk akla gelen, tam anlamıyla bir atlet olmak. Bu ‘’tam anlamıyla’’ atlet, kimileri için kaslı ve estetik bir fiziğe sahip olmak ve vücut ağırlığıyla çok iyi performanslar sergileyebilmek olabilirken; kimileri içinse kilometrelerce yorulmadan koşabilmek ve çok esnek bacaklara sahip olmak olabilir.
Hibrit antrenman belli başlı branşların ana özelliklerini alıp o özelliklere uygun çalışmamız demektir. Burada, -yarışmacı olanlar hariç- ‘’crossfit’’ yapanları kenarda tutup hibrit olarak adlandırmıyorum. Çünkü hibrit antrenman yapan biri branşların en iyi özelliklerini alıp bunlarda kendini geliştirirken, standart bir spor salonu crossfitçisi bunun tam tersini yapmakta. Calisthenics atletlerinin çektiği güzel barfiksleri savurarak yapma, halter sporcularının yaptığı silkme ve koparmaları az kilo sınırsız tekrar yapma, idmanlarda süre tutarak ve sürekli farklı kuvvet hareketleri çalışarak güç ve hipertrofi prensiplerinden uzak kalmakta, bu örnekler çoğaltılabilir Tekrar söylüyorum, yarışmacı atletleri kenarda tutuyorum.
Gerçek hibrit hedef seçimi örnekleri:
Örneklerle sizi sıkmak istemiyorum çünkü bunlar gerçekten sonsuza kadar gidebilir. Birçok hedefe aynı anda çalışabilmek ve bunları başarabilmek mümkün. Burada önemli olan kişinin ne istediği. Aslında hibrit antrenmanlar için, tamamıyla ayrı dünyalar gibi görünen şeyleri (full plance + 300 kg deadlift gibi) tek bir dünyaya getirmek ve üzerinde çalışıp bunu mümkün kılmak diyebiliriz.
Evet, bunu sen de yapabilirsin, eğer düzgün plana sahip olursan. Çoğu insan spora başlar başlamaz çok net hedefler seçmekte. ‘’Vücut geliştirme yapacağım.’’ ‘’Powerlifting‘de ilerleyeceğim,’’ ‘’ Sadece vücut ağırlığımla çalışacağım.’’ ‘’ Ağırlıklı calisthenics yapacağım’’ NEDEN? Neden bu kadar dar pencerede kalasın ki? Henüz antrenman yıllarının başındayken bir alana çok fazla odaklanmak niye? Evet bu kesinlikle öznel bir durum ama benim felsefeme göre en başta daha geniş bir pencereden spora başlamak çok daha iyi. Neden her alanda aynı anda beginner gainzlerini toplamayalım ki? Ayrıca ne kadar geniş bir temel olursa bir alana sonradan spesifik olarak yönelmek aslında bir o kadar kolaylaşıyor.
Son olarak eğlence hususundan bahsetmek istiyorum. Farz edelim ki uzun süredir vücut geliştirme yapıyorsun çok iyi bir fiziğin var ama tabii ki hayat boyu gelişim kovalamak doğanda olduğu için spora devam ediyorsun. Artık ileri seviye olduğun için gelişimin çok yavaş olduğunun farkındasın. Bu durum seni sıkıyor ve belki de spora giderken bazı günler ayakların geri bile gidiyor. İşte tam olarak bu nedenle yeni bir pencerede, yeni bir alanda acemi olmak seni kesinlikle oyunda tutup eğlendirecek, ve sana kısa ve uzun vadeli tatmin sağlayıcı hedefler verecektir. Örneğin iyi bir kas kütlen varsa haliyle güç üretme potansiyelin de iyi seviyede demektir. Ne kadar büyük kas o kadar fazla güç üretme potansiyeli. Hoşuna gidecek herhangi bir harekette (örn:Hspu) veya Powerlifting gibi sporlarda gözle görülür hedeflere ulaşmak gibi bir dünya varken neden yıllar boyunca sadece aynaya bakmakla yetinesin. Tabii ki inanılmaz ileri seviye müsabık bir vücutçuysan full konsantre spesifik olmak senin için en iyisi olacaktır fakat bu sayfadaysan en azından başka kuvvet sporlarına ilgi kırıntın olduğuna eminim. Bu örnek usta bir powerlifterın artık çok daha iyi bir fiziği hedeflemesi de olabilirdi ya da bir calisthenics atletin artık ağır squatlara odaklanması da. Eğlenmiyorsanız, başka alanları da antrenmanınıza ekleyin, yönelin. Unutma ki eskiden şu an iyi olduğun alanda acemiydin, korkulacak bir şey yok. Aksine tecrüben sana çok yardımcı olacak.